Typy zmrzlinových strojů a jak si vybrat
19.02.2021
Jak se v tom vyznat?
(4 minuty čtení)
Vybrat na začátku zmrzlinový stroj může vypadat složitě, ve skutečnosti to ale až tak složité
není.
V drtivé většině případů se v Čechách nachází vzduchem chlazené třípákové stroje (2
příchutě + 1 míchaná) a pakliže přemýšlíte o zmrzlinovém stánku, budete zřejmě spadat do této kategorie
rovněž.
Dále je potřeba se rozhodnout, jestli chladit spíše vodou, nebo vzduchem. Vodou chlazené stroje (tzv.
vodníci) jsou sice tišší a vyžadují méně místa, ale zase se jejich provoz projevuje ve spotřebě vody,
což v dnešní době už není ani ekologické, ani ekonomické.
O kousek níže jsme pro vás připravili takové kategorie, podle kterých se stroje obvykle dělí a podle kterých
si také zmrzlináři stroje vybírají. Když si vezmete tužku, papír a budete
z jednotlivých kategorií vybírat parametr, který se vám hodí, vyjde vám zvolená
varianta stroje. Např. vzduchem chlazený, 2 kompresory, 3 pákový. Jednoduché, že?
Způsob chlazení
stroje s vzduchovým chlazením (gravitační) - tento typ strojů využívá k namražení a udržení
správné teploty zmrzliny vzduch. Jedná se o nejrozšířenější způsob namražení. Za provozu tyto stroje okolo
sebe potřebují zhruba 20 cm kvůli správné ventilaci.
stroje s vodním chlazením (vodní) - k namražení a udržení správné teploty zmrzliny využívají
vodu, tyto stroje jsou obvykle tišší než vzduchem chlazené. Nevýhodou jsou obvykle dražší náklady za provoz
stroje z důvodu velké spotřeby vody.
Počet hlavních kompresorů
Ve zmrzlinovém stroji jsou v současné době 2 základní typy kompresorů, a to na chlazení směsí
ve vaničkách a na namražení zmrzliny ve válcích, malý kompresor na chlazení
vaniček je již zažitým standardem
stroje singulární (1
hlavní kompresor) - stroje s jedním hlavním kompresorem nachlazují zmrzlinu v obou válcích rovnoměrně,
a proto se hodí na točení smetanové zmrzliny
stroje duální (2
hlavní kompresory) - u těchto stroje je každý válec mražen zvlášť a zmrzlináři
je tak umožněno točit zmrzliny s různými body tuhnutí (vodová a smetanová zmrzlina) nebo
dokonce točit pouze z jedné strany, dalším benefitem je vyšší výkon, který však bývá
stvrzen vyšší pořizovací cenou.
Počet výčepních pák
jedno pákové - 1 příchuť; takové stroje bývají levnější
tří pákové - 2 příchutě + 1 míchaná
pěti pákové - 3 příchutě + 2 míchané; nevýhodou takových strojů je vyšší cena, váha a manipulace se
zařízením, častější variantou jsou 2 třípákové stroje, kde má zmrzlinář k dispozici 4
příchutě + 2 míchané
Podle čeho se pří výběru dále můžeme rozhodovat:
Předpokládaná výtoč za den a frekvence (prodám spíše 200, nebo 500 zmrzlin?; koupaliště
a akce s velkým počtem návštěvníků)
Velikost stroje a umístění (Vejde se mi do provozovny nebo na pult? Budu ho mít ve stánku,
nebo v restauraci?)
Více druhový sortiment (potřebuji více druhů zmrzliny, nebo mi stačí jeden?)
Hlučnost stroje (obvyklá hlučnost 69 dB + - 5 %) u strojů s přímým pohonem na míchací
metly (u jednopákových se hlučnost pohybuje 40 dB +- 5 %. Tyto stroje jsou velmi vhodné do tichých provozů
(kavárny, cukrárny, restaurace, mléčné bary a jiné.
Zmrzlinové stroje by se daly dělit podrobněji i do dalších kategorií, nicméně výše uvedené
kategorie se řídí parametry, podle kterých se zmrzlinář při výběru stroje nejčastěji
řídí. U nás v Polarfoxu nabízíme také pronájem zmrzlinového
stroje, pokud by pro Vás počáteční investice byla moc vysoká.