Začínáme podnikat s prodejem zmrzliny
Chtěli byste si otevřít vlastní stánek nebo zmrzlinu prodávat v zaběhnutém podniku?
(6 minut čtení)
Nechte se inspirovat naším zmrzlinářským průvodcem, či zkuste navštívit: Časté kladené otázky a odpovědi. Pro začínající zmrzlináře jsme připravili průvodce.
Povíme vám něco o:
Kalkulace na den:
Denní tržba: | 0 Kč |
Náklady na suroviny: | 0 Kč |
Náklady za energie: | 0 Kč |
Zisk za den: | 0 Kč |
Kalkulace za sezonu (150 dní):
Celková tržba: | 0 Kč |
Celkem za suroviny: | 0 Kč |
Celkem za energie: | 0 Kč |
Zisk za sezonu (150 dní): | 0 Kč |
Náklady za porci: 4 Kč
1. Vhodný výběr zmrzlinového stroje
Pokud si nejste jistí, podle kterých kritérií zmrzlinový stroj vybrat, vyjmenujeme vám jich několik podle kterých je výběr vhodný.
Stroje na točenou zmrzlinu lze rozdělit podle několika kritérií, například:
Způsob chlazení
Počet hlavních kompresorů
Ve zmrzlinovém stroji jsou v současné době 2 základní typy kompresorů, a to na chlazení směsí ve vaničkách a na namražení zmrzliny ve válcích, malý kompresor na chlazení vaniček je již zažitým standardem
Počet výčepních pák
Podle čeho se pří výběru dále můžeme rozhodovat:
Zmrzlinové stroje by se daly dělit podrobněji i do dalších kategorií, nicméně výše uvedené kategorie se řídí parametry, podle kterých se zmrzlinář při výběru stroje nejčastěji řídí. U nás v Polarfoxu nabízíme také pronájem zmrzlinového stroje, pokud by pro Vás počáteční investice byla moc vysoká.
2. Druhy zmrzlin
Mluvíme-li o zmrzlinových směsích, obecně je rozdělujeme na mléčné a vodové, podle obsahující složky. Výhoda zmrzlinových směsí spočívá v jednoduché přípravě, kdy se směs, která je balena v sáčcích, rozmíchá s patřičným množstvím studené vody a nechá se zhruba 15 minut odstát před nalitím do vaniček (receptura je vždy uvedena na balení).
Potřebujete-li provést pasterizaci pro delší trvanlivost, postup je následující: smícháme vodu se směsí, rozmícháme, tepelně opracujeme, zchladíme na +4 °C do 90 minut, nalijeme směs do stroje, nebo ji uchováme v lednici, kde takto vydrží asi 48 hodin. Důležité hlavně je se vyhnout teplotě skladování 20–30 °C, kdy už dochází ke tvorbě bakterií. S pasterizací je nutno počítat při prodeji kopečkové zmrzliny, jejíž směs namícháte a vytvoříte ve výrobníku tuhé zmrzliny.
Ze zmrzlinových směsí lze utvořit při použití většího poměru vody i ovocný nebo mléčný nápoj „shake“ (obvykle 1 díl směsi na 4 díly vody).
Chcete-li být kreativnější při výběru vašeho sortimentu, doporučujeme zmrzlinové pasty, ze kterých můžete pasty použít k prodeji točené i kopečkové zmrzliny. Jedná se o extrakt, který se smíchá buď s mléčným, či vodovým ochuceným základem. Výhodou ovocných past je větší pestrost příchutí a možnost si dochutit směs, tzn., že bude pouze na zmrzlináři, jak intenzivní bude chtít např. kávovou nebo pistáciovou zmrzlinu.
Přehledně: zmrzlinová pasta + ovocný/mléčný základ + voda nebo mléko
Navštivte naše receptury, které se nachází u každého produktu směsí nebo past, nebo nám napište na info@polarfox.cz
Pasty nebo směsi doplněné ovocem
Pokud chcete víc než obyčejnou zmrzlinovou směs nebo pastu, doplňte ji při výrobě čerstvým ovocem, podávejte s oplatkou, topingem, mátou, a zmrzlina se stane svého druhu uměleckým dílem.
3. Vhodný výběr prodejního místa
V případech, kde bude prodej zmrzliny hlavní náplní, je třeba mít na paměti vhodný výběr místa, protože právě místo určuje počet potencionálních zákazníků.
Provozovny je třeba umisťovat tam, kde prochází spoustu lidí: koupaliště, větší sídliště, obchodní domy a jejich okolí, velká parkoviště, ale i silnice 1. třídy, kde denně projíždí tisíce aut (dejte si pozor, aby byla vidět vaše provozovna z dostatečné vzdálenosti a bylo možné u ní bezpečně zaparkovat).
Další variantou jsou různé společenské akce: festivaly a trhy, na které můžete cílit a porůznu je objíždět.
Jste-li majiteli baru, kavárny, cukrárny či restaurace, kde je zmrzlina doplňkovým sortimentem, odběr zmrzliny se odvíjí od umístění vašeho podniku, nicméně ani v tomto případě by se neměla propagace zmrzliny zanedbat. Podporuje totiž návštěvnost, zpestřuje nabídku a zvyšuje denní tržby. Do barů, cukráren a kaváren doporučujeme jednopákové zmrzlinové stroje, které jsou tiché a neruší okolí, a v případě restaurací singulární nebo duální zmrzlinový stroj POLARFOX řady A: typ A28, A38, ale i A38 XL.
4. Personální zajištění prodeje zmrzliny
Budete prodej zajišťovat sami s rodinou, stálí zaměstnanci nebo brigádníci?
Jestliže budete chtít zajišťovat prodej zmrzliny sami, nebudete mít starosti s náklady za brigádníky a nebude hrozit, že vám brigádník bez uvedení důvodu skončí, což je stresující a neojedinělý stav, který narušuje plynulý prodej. Při zahájení prodeje je třeba počítat i se střídavou službou (2 až 3 obsluhující osoby), protože v provozovnách za letních měsíců teplota překračuje i 40 °C dle umístění.
5. Další nezbytná oprávnění
Kromě stroje, zmrzlin, personálu a provozního místa je potřeba si zajistit také další nezbytná oprávnění a správné vybavení provozovny.
Z legislativního a hygienického hlediska se požaduje:
Vybudování zmrzlinářského stánku:
Nenašli jste odpověď na svou otázku? Zkuste Často kladené otázky a odpovědi.
Prohlédněte si nabídku zmrzlinových strojů Polarfox:
Pokud se o podnikání se zmrzlinou, prodejem či pronájmem zmrzlinového stroje chcete dozvědět více, ozvěte se nám na čísle +420 776 217 712 a rádi vám poradíme.